2015. március 15.
Egy jó-barátom intézett nekem szép, friss, fiatal vaddisznó húst, amit ezúton is köszönök neki. A szombat délutánom azzal töltöttem, hogy szépen feldolgoztam további felhasználásra, és ha már játszottam vele, jutalmul fáradozásaimért pácoltam be egy adag oldalast.
![]() |
Hozzávalók
- 1-1,5 kg oldalas
- 1,5-2 dl olaj
- 4-5 ek balzsamecet
- 3 közepes vöröshagyma
- 5-8 fokhagyma
- 2,5-3 dl vörösbor
- fél citrom leve és reszelt héja
Fűszerek
- kakukkfű
- rozmaring
- 5-6 babérlevél
- 1 db chili paprika
- pirospaprika
- só
- bors, fehérbors
- kicsi cukor
Elkészítés
A húst egy nagyobb, zárható, műanyag tálba tesszük. Külön tálba elkészítjük a pácot. Felkarikázzuk a hagymát, fokhagymát. Beletesszük az olajat, balzsamecetet, vörösbort és ízlés szerint a fűszereket, a cukor és a citrom kivételével. Fontos, hogy csak a sütésnél sózzunk és a pácba ne tegyünk sót!
A kész pácot alaposan elkeverjük és a húsra tesszük. Rázárjuk a fedőt és összerázzuk. A húst egy-két napig pácoljuk úgy, hogy néha rázogatjuk. A rázásra azért van szükség mert a hús levet ereszt, amit pácolás során szeretnénk elkeverni a páclével.
Sütés
Az oldalast kerámia tálba tesszük, alufóliával lefedjük, és 200 C°-os sütőben 1 órát sütjük. Azután levesszük a fóliát, és 170 C°-on időnként forgatva ropogósra sütjük. Körülbelül 30-40 percet igényel. 10 perccel a sütés lejárta előtt reszelünk rá citromot, ráfacsarjuk a fél citrom levét, teszünk rá fokhagymát, és egy nagyon kicsi cukrot, amit szépen rásütünk.
Én párolt répával, fehérrépával, édesburgonyával, burgonyával és friss salátával tálaltam. Nem akartam még nehezebbé, zsírosabbá tenni ezt az ételt.
Jó étvágyat!
Bejegyezte:
Megosztom:
Megjegyzés küldése