2015. május 20.

Ez a bejegyzés néhány ismert, és kevésbé ismert tényt hivatott alátámasztani a szénhidrátok és a glikémiás index kapcsolatáról. Ezek ismerete cukorbetegek számára nagyon fontos, de a betegség megelőzésének szempontjából sem elhanyagolható. Nézzük meg először mit érdemes tudni a szénhidrátokról.



Szénhidrátok

A szénhidrátok más néven szacharidok. A szacharid szó jelentése édes. Ezek szén, oxigén, és hidrogén tartalmú szerves vegyületek. A szervezet számára a legfőbb energiaforrások, és rengeteg molekula felépítésében részt vesznek.


A szacharidok csoportosítása

A szénhidrátokat három nagy csoportra osztjuk a molekulaszerkezet bonyolultsága alapján:

1. Monoszacharidok: Legegyszerűbb szénhidrátok, könnyen oldódnak vízben.
Pl: szőlőcukor /glükóz/, gyümölcscukor.
2. Diszacharidok és Oligoszacharidok: Összetett szénhidrátok. Két vagy néhány monoszacharid molekulából állnak.
Pl: répacukor /szacharóz/, laktóz, maltóz.
3. Poliszacharidok: Bonyolult szerkezetű óriásmolekulák, makromolekulák, nagy számú monoszacharidból állnak.
Pl: keményítő, glikogén, cellulóz.
A poliszacharidok vízben nem, vagy csak nagyon kis mértékben oldódnak. Ezért van, hogy a keményítők ízét nem érezzük édesnek.
A keményítők a növények tartaléktápanyaga, amelyet az ember is képes megemészteni, szemben a cellulózzal ami számunkra emészthetetlen. A különböző lisztfélékben is nagy mennyiségű keményítő található ez okozza a magas glikémiás indexet.
De hogyan kapcsolódik össze a szénhidrát tartalom és a glikémiás index?



Glikémiás index

A vércukorszint  emelő hatásuk alapján az élelmiszereket egy 0-100- ig terjedő skálán mérik, ez a glikémiás index /rövidítve: GI/. A skála megmutatja az egyes élelmiszerek 1000 KJ-nyi  mennyiségének vércukor emelő képességét a szőlőcukorhoz képest, százalékban. Tehát 100 érték a szőlőcukor, mivel az szinte rögtön felszívódik, megemelve a vércukorszintet. A vércukorszint emelkedése inzulintermelést vált ki, hogy a szervezet képes legyen a szőlőcukor felvételére. A skálát pont ezért először cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére is használták.

GI indexe elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van. A szénhidrátokat a szervezet szinte kivétel nélkül szőlőcukorrá alakítja. Gyakorlatilag az történik, hogy a bonyolultabb szerkezetű diszacharidot, oligoszacharidot és poliszacharidot a szervezet egyszerűbb, monoszacharidá /szőlőcukor/ alakítja.


Három csoportra osztják a 0-100-ig terejdő skálát: 

  • Magas GI: 70 felett


  • Közepes GI: 56-69 között


  • Alacsony GI: 55 alatt 


Általánosságban elmondható, hogy a  magas GI ételek fogyasztása csak kis mértékben, és a kiegyensúlyozott étrend részeként  javasolt, a közepes GI ételek mértékkel fogyaszthatók, még az alacsony GI ételek fogyasztása rendszeresen ajánlott.

Ez  a  bejegyzés egy sorozat első része. A téma elég száraz, de annál érdekesebb, így megérdemli az alapos körüljárást.  A folytatásában a magas és alacsony glikémiás indexű ételek közötti különbségről írok, és tételesen felsorolok néhány kifejezetten alacsony indexű élelmiszert, hogy megkönnyítsem a döntést. A sorozat harmadik részében bemutatom a lisztféléket ebből a szemszögből. Majd az elcsépelt fog-keményre főzött tészta gyakorlati hasznáról beszélek. Remélem hasznos lesz a sorozat.




Bejegyezte:

Menü
Üzemeltető: Blogger.
Instagram

Adatvédelem

A blogot a saját szellemi termékemnek tekintem. Ha más forrást nem jelölök meg egy bejegyzésben, akkor az sajátom.
Az oldalon közzétett receptek, írások, fényképek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartoznak. Az engedélyem nélkül sokszorosítani, máshol közzétenni tilos. Ez alól kivétel, ha az írásomhoz az olvasó egy rövid ajánlás után a blogomra kattintva jut el!


- Copyright © NeverFruit - Designed by Jusszuf -