2014. november 24.

Nem eszek sok kenyeret, de ha eszek a legtöbbet ezt a kenyeret fogyasztom. Egy indiai szakácstól van meg a recept. Az indiai konyha meghatározója ez a kenyér. Ott általában raguk mellé tálalják, de nagyon jó 'fehér' kenyér helyettesítő reggelire is.
Nem tartalmaz sem élesztőt, sem sütőport, mégis megfelelősen levegős egy apró kis trükknek köszönhetően. Óriási előnye, hogy gluténmentes változatban is remekül gyúrható, jó állagú tésztát kapunk, így a lehető legtökéletesebb kenyér helyettesítő lisztérzékenyek számára is. Kis mennyiségben 15-20 perc alatt elkészül, ha nem pihentetjük a tésztát.



Naan  /normál verzió/

Hozzávalók /4-5 db naan elkészítéséhez/:

  • 500 g liszt
  • 1 dl tej /laktózmentes/
  • 1 evőkanál cukor vagy xilit
  • egy kiskanál só
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál joghurt /laktózmentes/
  • 2 kiskanál olívaolaj
  • + amennyi vizet felvesz

Naan /gluténmentes verzió/

Hozzávalók /2db naan elkészítéséhez/:

  • 250 g liszt /Schar Mix B Bread-Mix/
  • 150 g joghurt, kefir vagy tejföl
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 1 csapott evőkanál cukor vagy  xilit
  • 2 kiskanál olívaolaj
  • + amennyi vizet felvesz

Elkészítés:

Mindkét verzió ugyanúgy készül....
A lisztet egy tálba szitálom a sóval együtt. A tejet a cukorral elkeverem és hozzáadom a liszthez. Beletesszük a sót, a tojást, a joghurtot és az olajat.
Elkezdem gyúrni a tésztát és ha szükséges adok még hozzá annyi vizet, hogy jól nyújtható tésztát kapjak. Ha túl lágy akkor annyi lisztet, amennyit felvesz. Jól átgyúrom és egy kevés olajjal lekenem a tetejét. 10-15 percig pihentetem, aztán megint átgyúrom. 

Ha minden jól megy ez lesz a végeredmény:

Naan normál tészta

Gluténmentes naan
A naan titka a nyújtás, a hajtogatás és a sütés.  Erről itt olvashatsz:


Megjegyzés

A naan tésztájával nagyon régóta kísérletezek, ez a tészta hűtőbe téve akár másnap is kisüthető, így frissen fogyasztható.
A cukorbetegek inkább az első verziót próbálják ki, mivel a gluténmentes lisztek szénhidrát tartalma sokszor magasabb a normál liszténél. A liszt helyettesíthető teljesen vagy fele arányban teljes kiőrlésű liszttel is a normál változatban.

Az utolsó képet a lisztérzékenyek figyelmébe ajánlom. Tudom, hogy nagyon sokan kísérleteznek a tökéletes kenyértészta előállításán gluténmentes alapanyagokból. A végeredmény sokszor egy ragadós nyúlós massza, amit nyilván a glutén hiánya okoz és ezért nem lehet keleszteni sem.
Nemcsak a hagyományos értelemben vett magyar kenyér létezik. 
A helyes út szerintem nem a glutént tartalmazó 'fehér' kenyér utánzása. Többféle gluténmentes kísérletet folytatok, amit ez a naan kenyér indított el, a végeredményekről itt a blogban olvashatsz később...

Jó étvágyat!



Bejegyezte:




Megosztom:

Menü
Üzemeltető: Blogger.
Instagram

Adatvédelem

A blogot a saját szellemi termékemnek tekintem. Ha más forrást nem jelölök meg egy bejegyzésben, akkor az sajátom.
Az oldalon közzétett receptek, írások, fényképek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartoznak. Az engedélyem nélkül sokszorosítani, máshol közzétenni tilos. Ez alól kivétel, ha az írásomhoz az olvasó egy rövid ajánlás után a blogomra kattintva jut el!


- Copyright © NeverFruit - Designed by Jusszuf -