2014. november 22.

Az oldal egy kísérleti jellegű gasztronómiai vállalkozás. A blog nyilvános, és minden olvasónak szól, azonban ezen felül megszólítok külön egy  sajnos igen népes olvasói réteget is, akik 'ételérzékenységük' miatt nem fogyaszthatnak adott  összetevőket tartalmazó élelmiszereket.
Látszólag nem fogok ráfeszülni a témára, ez nem lesz mindig külön hangoztatva, de a háttérben erre nagyon komolyan oda fogok figyelni, ahogy már eddig is sok előtanulmány és olvasás előzte meg az oldal létrehozását. Ez adja a dolog kísérleti jellegét, számomra pedig a kihívást.

A blog ötletét egyébként az adta, hogy nagyon sok gasztronómiai jellegű blog van, azonban csak kevés olyan, amely igényesen szerkesztve az 'ételérzékenyekre' is gondol. Ezt a hiányt próbálja pótolni ez a blog.

A blogban felállítok néhány alapvető szabályt, hogy  olvasóként meg tud ítélni, az adott étel beilleszthető-e az étrendedbe vagy sem.



Szabályok

Az itt közzétett receptek:
  1. Gluténmentesek,
  2. Laktózmentesek,
  3. Alacsony szénhidrát tartalmúak /'cukormentesek'/.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy minden normál módon elkészített receptet, ha szükséges elkészítek egy másik glutén-, cukor-, laktózmentes változatban is. Nyilvánvalóan, ha nincs értelme, mert tegyük fel adott recept nem tartalmaz gabonaféléket, akkor csak egy verzió fog szerepelni.

Gluténmentes

A blogon olvasott receptek, mindegyike gluténmentes alapanyagokból is elkészül, azonban néhány esetben  gabonaféléket is használni fogok, de ezek szintén nem tartalmaznak glutént. Tehát elő fog fordulni, hogy egy receptet két verzióban olvashatsz, ilyenkor a normál gabonaféléből készülő receptet mindig a gluténmentes verzió követi, amire külön is felhívom figyelmed.

Mindenki saját maga is köteles tájékozódni gluténérzékenységének súlyosságáról és egyéni tolerancia szintjéről ! 

Laktózmentes

A közzétett ételek nem tartalmaznak laktózt, azonban laktózmentes tejtermékeket használni fogok az ételek készítéséhez, de ezek mennyiségét is próbálom minimálisra csökkenteni.
A hatályos élelmiszer ipari törvények szerint laktózmentes az a termék melynek 100 grammja 0,1 gramm tejcukornál kevesebbet tartalmaz. Ezeket a gyártásnál elvileg szigorúan ellenőrzik, így használom én is őket, valamint a különböző tejpótló termékeket. Használni fogok még különböző eredendően laktózmentes sajtokat, erre később egy külön bejegyzésben külön kitérek majd.
Aki nem érzékeny a laktózra az csak simán felváltja a laktózmentes élelmiszereket a normál tejtermékekkel és ezekkel készít el a receptet. Ha nem lehetséges a recept elkészítése során a nagyobb mennyiségű laktóz tartalmú tejtermék használatának elkerülése, akkor arra külön is felhívom a figyelmed!

Mindenki saját maga is köteles tájékozódni laktózintoleranciájának súlyosságáról és egyéni tolerancia szintjéről ! 

Alacsony szénhidrát tartalom /'cukormentes'/

Az alapanyagok megválasztásánál próbálok odafigyelni arra, hogy azok alacsony szénhidrát tartalmúak legyenek. Így cukorbetegek is mértékkel fogyaszthatják majd az itt közzétett recepteket. A blogban a cukrot nyírfacukorral, fruktózzal és egyéb cukorpótlókkal fogom helyettesíteni, de ezek mennyiségét is próbálom minimálisra csökkenteni. Ha nem lehetséges a recept elkészítése során a nagyobb mennyiségű cukor  használatának elkerülése, akkor arra külön is felhívom a figyelmed!
 Egészséges olvasóknak is ajánlatos ezen cukrok fogyasztása a répacukor helyett, de igény esetén ezek helyettesíthetőek a megszokott cukorral.

Mindenki saját maga is köteles tájékozódni cukorbetegségének, inzulinrezisztenciájának súlyosságáról és egyéni tolerancia szintjéről ! 

Talán elég is ennyi a szabályokból, lassan kezdjünk el főzni! Elöljáróban annyit, hogy remek receptekkel készülök és megfelelő odafigyeléssel. Remélem ez a blog pont ezért sok embernek segítséget fog nyújtani a hétköznapokban. Mindenki számára ajánlott a blog olvasása, mivel minden receptet bárki normál módon is elkészíthet, és  ezek a receptek önmagukban is egészségesek lesznek.

Remélem, hogy sikeres lesz a kísérlet.

Jó Szórakozást!


Üdvözlettel:




Megosztom:

Menü
Üzemeltető: Blogger.
Instagram

Adatvédelem

A blogot a saját szellemi termékemnek tekintem. Ha más forrást nem jelölök meg egy bejegyzésben, akkor az sajátom.
Az oldalon közzétett receptek, írások, fényképek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartoznak. Az engedélyem nélkül sokszorosítani, máshol közzétenni tilos. Ez alól kivétel, ha az írásomhoz az olvasó egy rövid ajánlás után a blogomra kattintva jut el!


- Copyright © NeverFruit - Designed by Jusszuf -