2015. június 2.


A curry eredetileg nem létezett az indiai konyhában, a gyarmatokról hazatelepülő angolok találták ki magát a fűszerkeveréket, mert nem tudták elfelejteni az ottani jellegzetes ízeket. Indiában többféle fűszerkeverék frissen őrlésével és pirításával érik el azt az ízvilágot, amit Európában általában a lepkeszegmag, csilipaprika, kurkuma, koriandermag, és római kömény keverésével próbálnak utánozni. Én egy édeskés csípős curry-t készítettem csirkével, aminek jellegzetes ízt a mangó kölcsönöz, csípősségét pedig a thai csili adja meg.
Az angolul bird's eye / madár szem/ névre hallgató csili már viszonylag erősnek számít /Scoville skálán 100,000-225,000/, azonban curry-ban fogyasztva teljesen máshogy csíp, mint  a Magyarországon jól megszokott paprikák.
Ez nem egy megszokott étel, de az ételben szereplő összes hozzávaló elérhető ázsiai boltokban.



Hozzávalók:

  • 1 db közepes csirkemell vagy 500 g csirke felső-comb filé
  • 2-3 újhagyma
  • 1 db mangó konzerv
  • 1-2 tk madras curry
  • 2-3 cm gyömbér
  • 1 tk mustár
  • 2 kanál mangószósz
  • 2-3 thai csili paprika vagy csili
  • 3 kk ecet
  • 2 kanál szójaszósz
  • olaj
  • só, bors


Elkészítés:

Egy wokban, vagy serpenyőben nagy lángon olajat hevítünk. Beledobjuk a felcsíkozott csirkemellet, amikor már kezd megpirulni  hozzáadjuk a szójaszószt, borsot, és tovább sütjük. A szósztól nagyon finom, édes réteg fog  képződni a húson, ami így nem szárad ki.
Ezután aprítógépbe tesszük a hagymát, a felkockázott mangót, a curry-t, a mustárt, az apróra vágott csilit,  gyömbért, valamint a mangószószt, és pürésítjük. Ha kész ráöntjük a megpirított csirkére és jól besűrítjük a mártást. A végén sóval és ecettel beállítjuk a savasságát. 
Ezt az ételt nagyon egyszerű elkészíteni viszont aki kedveli a fűszeres ételeket annak nagyon fog  ízleni. Én rizzsel tálaltam, metélőhagyma, és thai csili volt a díszítés. 
A képeken a metélőhagyma virága látható, ami gyönyörű, és nagyon jól használható a tálaláshoz. Ugyan olyan íze van, mint az amúgy is sokszor használt zöld szárának. Használjuk bátran ha virágzik!

Jó Étvágyat!




Bejegyezte:



Megosztom:

Menü
Üzemeltető: Blogger.
Instagram

Adatvédelem

A blogot a saját szellemi termékemnek tekintem. Ha más forrást nem jelölök meg egy bejegyzésben, akkor az sajátom.
Az oldalon közzétett receptek, írások, fényképek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartoznak. Az engedélyem nélkül sokszorosítani, máshol közzétenni tilos. Ez alól kivétel, ha az írásomhoz az olvasó egy rövid ajánlás után a blogomra kattintva jut el!


- Copyright © NeverFruit - Designed by Jusszuf -