2015. november 28.
Jelenleg a kedvenc levesem, szerintem nagyon letisztult ízvilága van. A téli hidegben egyszerűen megunhatatlan és önmagában is megállja helyét az asztalon. Háromféle káposztával, egy pici római köménnyel, és köménnyel készítem, mert remekül kiegészíti a káposzta ízét. Ha a leveshez egy pici cayenne borsot és szója szószt adunk az íze teljesen megváltozik. Nézzük a hozzávalókat....
Hozzávalók:
- 50 dkg oldalascsont
- 3-4 közepes sárgarépa
- 2-3 fehérrépa
- fél zeller és levele a díszítéshez
- fél karalábé
- 2-3 közepes burgonya
- kisebb fej fodros kel fele
- kisebb fej káposzta fele
- 1/4 kg kelbimbó
- szárított erős paprika
Fűszerek:
- római kömény
- kömény
- só
- bors
- piros paprika
Elkészítés
A helyi hentesnél kapható olyan levescsont, amely gyakorlatilag a borda vége, már nem található rajta annyi hús, mint a sima oldalason, de ebből remek leves készíthető.
A csontot megmossuk és forró vízbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel, római köménnyel és erős paprikával. Nagyon vigyázzunk mert ezek erős fűszerek, nem kell belőlük sok. Fél órán át főzzük, közben leszedjük a leves tetején keletkező habot. Beletesszük a zellert, és a karalábét, és további 40-50 percig főzzük.
Ezután a húst, és a zöldségeket kiszedjük, tepsibe tesszük. Paprikával megszórjuk, sózzuk, borsozzuk majd 20-30 perc alatt -közepes hőmérsékleten (150-175 C°)- aranybarnára sütjük.
A levest leszűrjük, beletesszük az apróra vágott répát, fehérrépát, és krumplit, majd újabb 15-20 percet főzzük. A végén jöhet a felkockázott fodros kel, a káposzta és a kelbimbó, ezeknek 5-8 perc elegendő.
Tálalásnál a kiszedjük a levest, a bordát a tetejére tesszük, díszíthetjük zeller zölddel is. Érdemes az asztalra kikészíteni szója szószt, és cayenne borsot is, ezekkel tényleg más lesz a leves ízvilága.
Jó étvágyat!
Bejegyezte:
Megosztom:
Megjegyzés küldése