2015. július 18.
Tízből hatan nem annyira rajonganak a vadhús iránt, engem ez persze nem különösebben érdekel, ez a recept a maradék 4 embernek szól.
Sokan nem tudják, de ha a vadhúsokat 30- 60 percig előfőzzük, annak többféle előnye is van. Egyrészt az ismeretlen eredetű húst nagyobb biztonsággal fogyaszthatjuk. Másrészt veszít erős vadas ízéből az étel. Harmadrészt ha ragut főzünk a vízen képződött habot le tudjuk fölözni, így az nem az ételünk megjelenését rontja később.
Az eljárás mindig ugyanaz: A feldolgozott húst fél-egy órára enyhén sós vízben feltesszük főni, a habot lefölözzük róla, és ha letelt a főzésidő folyó vízben leöblítjük. Nézzük a receptet!
Hozzávalók
- 60 dkg előfőzött vaddisznó színhús
- 2 kisebb fej hagyma
- 1 paradicsom
- 1 kisebb paprika
- 3-4 nagyobb burgonya
- 3-4 nagyobb sárgarépa
- 3 kisebb fehérrépa
- Kisebb darab zellergumó
- 50 dkg gomba ízlés szerint választva
- 10-15 dkg áfonya
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Fél liter vörös száraz bor
- Fél liter húsleves alaplé
- Zsír vagy olaj
Fűszerek
- Friss kakukkfű
- Friss rozmaring
- Friss tárkony /elhagyható/
- 1 db szárított csili /elhagyható/
- 2 db babérlevél
- Fűszerkömény
- 1 evőkanál almaecet
- Kiskanál mustár
- Pirospaprika
- Só, bors
A hagymát felkockázzuk, kevés zsiradékon megdinszteljük. /Fontos, hogy már az elején olyan edényt válasszunk, ami később sütőbe is helyezhető./ Ezután jöhet a felkockázott paradicsom és a paprika. Ha ezek összeestek tegyük bele a húst, borsot, fűszerköményt, babérlevelet, pirospaprikát, mustárt, almaecetet, és a csilit.
Hámozzuk meg a zöldségeket, és vágjuk nagyobb darabokra. /A raguban így mutatnak jól és nem főnek szét./ Tegyük az edénybe őket, a maradék fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá annyi bort és húsleves alaplét, hogy elfedjen minden egyes alapanyagot, majd tegyük a tetejére a friss áfonyát. A tűzhelyen gyorsan forraljuk össze a hozzávalókat, és rakjuk 175-200 C°-os sütőbe 1,5-2 órára. A sütőben csak egyszer-kétszer keverjük át, hogy ne törjük össze a zöldségeket. Akkor vagyunk készen ha a bor, és az alaplé nagy része már elfőtt, és szépen besűrűsödött az edény alján.
Bejegyezte:
Megosztom:
Megjegyzés küldése