2014. november 24.
A nyújtás
A 15- 20 percet pihentetett tésztát, átgyúrom és egyenlő részekre osztom.
A tésztát kinyújtom. Az egyik felét olajjal bekenem, a másikat meglisztezem. Ilyenkor lehet ízesíteni is a kenyeret. Szórhatsz a lisztes felére sajtot vagy reszelhetsz rá főt tojást, azután összehajtjuk.
A félbehajtott tészta felét lisztezem /esetleg újra ízesíthetjük/, felét olajozom és megint félbe hajtom.
A negyedbe hajtott tésztát végül még egyszer kinyújtom.
A sütés
A kinyújtott kenyérről a lisztet leseperem, ha szükséges a felesleges részeket levágom, hogy beleférjen a serpenyőbe. Pár csepp olajat teszek az edénybe, ha felforrósodott beleteszem a kenyeret és hagyom sülni.
Fontos, hogy az egyik oldala jól megsüljön addig ne nyúljunk hozzá, mert akkor kezd el szépen levegősödni a közepe. Ha a kenyér elkezd emelkedni, akkor elkezdem kisimítani oldal irányban a levegőt, így az egész kenyér belseje szétválik és réteges, laza szerkezetű lesz.
A későbbiekben mutatok pár lepénykenyér receptet még, amely ugyanezzel a módszerrel készül....
Bejegyezte:
Megosztom:
Szia! Nagyon szépen KÖSZÖNÖM :-) régóta szemezek vele, hogy elkészítem - most a Te segítségeddel neki merek fogni :)