2015. február 18.


A következő recept finom és egészséges. Zseniálisan jó tejhelyettesítő és elkészítéséhez sem kell nagy tudomány. Jó minőségű mandulából készítve a mandulatej íze átható, és finoman lágy. 100 gramm mandulából körülbelül 5-7 dl 'tej' készíthető és a mandula is hasznosítható.


Mandulatej

Hozzávalók: 

  • 100 g mandula
  • fél csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma
  • csapot kanál cukor vagy xilit
  • csipet só
  • 5-7 dl víz

Elkészítés:

A mandulát 8-12 órára vízbe áztatom, majd a vizet leöntöm róla. A kiázott mandulát aprítógépbe tesszük a többi összetevővel és csak egy kevés vízzel. A magot a gép könnyen viszi, így addig kell mixelni, amíg krémes állagot nem kapunk. A masszát ezután szűrőbe teszem. Ilyenkor adom hozzá a maradék vizet és jól kinyomkodom belőle. 

Elkészítés képekben:









Kész a tej, szerintem azonnal fogyasztva  vagy felhasználva  a legjobb. Nagyon finom müzlikhez reggelire, vagy csak magában. Laktózérzékenyek használhatják sütéshez és főzéshez is. Fontos, hogy legfeljebb egy két napon belül használjuk fel, mivel nincs benne tartósítószer.
Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk kókusz és diótejet is. A kókusztej a boltok polcairól ismerős lehet. A diótejet főzéshez, sütéshez használják és a paleo étrend nagy kedvence.

Mandulaliszt

Lehetőség van rá, hogy a mandula egy részét visszanyerjük és gluténmentes lisztként felhasználjuk. A szűrőben maradt masszát tegyük sütőpapíron 150-170 C° fokos sütőbe 20-25 percre. Ha elkezd barnulni zárjuk le és kicsit szellőztessük ki a sütőt, majd csukjuk vissza az ajtaját, így nem ég meg csak kiszárad a mandula. Ha megfelelően száraz egy lapos fakanállal kaparjuk le a papírról, tegyük aprítógépbe és még egyszer alaposan mixeljük át.

A végeredmény ez lesz:



Aki vett már mandulatejet vagy mandulalisztet tudja, hogy nem olcsó, most mindkettőt előállítottuk egyszerre. A következő receptben ebből az alapanyagból fogok  süteményt csinálni.

Bejegyezte:




Megosztom:

Menü
Üzemeltető: Blogger.
Instagram

Adatvédelem

A blogot a saját szellemi termékemnek tekintem. Ha más forrást nem jelölök meg egy bejegyzésben, akkor az sajátom.
Az oldalon közzétett receptek, írások, fényképek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartoznak. Az engedélyem nélkül sokszorosítani, máshol közzétenni tilos. Ez alól kivétel, ha az írásomhoz az olvasó egy rövid ajánlás után a blogomra kattintva jut el!


- Copyright © NeverFruit - Designed by Jusszuf -