2015. február 18.
A következő recept finom és egészséges. Zseniálisan jó tejhelyettesítő és elkészítéséhez sem kell nagy tudomány. Jó minőségű mandulából készítve a mandulatej íze átható, és finoman lágy. 100 gramm mandulából körülbelül 5-7 dl 'tej' készíthető és a mandula is hasznosítható.
![]() |
Mandulatej
Hozzávalók:
- 100 g mandula
- fél csomag vaníliás cukor vagy vanília aroma
- csapot kanál cukor vagy xilit
- csipet só
- 5-7 dl víz
Elkészítés:
A mandulát 8-12 órára vízbe áztatom, majd a vizet leöntöm róla. A kiázott mandulát aprítógépbe tesszük a többi összetevővel és csak egy kevés vízzel. A magot a gép könnyen viszi, így addig kell mixelni, amíg krémes állagot nem kapunk. A masszát ezután szűrőbe teszem. Ilyenkor adom hozzá a maradék vizet és jól kinyomkodom belőle.
Elkészítés képekben:
Kész a tej, szerintem azonnal fogyasztva vagy felhasználva a legjobb. Nagyon finom müzlikhez reggelire, vagy csak magában. Laktózérzékenyek használhatják sütéshez és főzéshez is. Fontos, hogy legfeljebb egy két napon belül használjuk fel, mivel nincs benne tartósítószer.
Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk kókusz és diótejet is. A kókusztej a boltok polcairól ismerős lehet. A diótejet főzéshez, sütéshez használják és a paleo étrend nagy kedvence.
Mandulaliszt
Lehetőség van rá, hogy a mandula egy részét visszanyerjük és gluténmentes lisztként felhasználjuk. A szűrőben maradt masszát tegyük sütőpapíron 150-170 C° fokos sütőbe 20-25 percre. Ha elkezd barnulni zárjuk le és kicsit szellőztessük ki a sütőt, majd csukjuk vissza az ajtaját, így nem ég meg csak kiszárad a mandula. Ha megfelelően száraz egy lapos fakanállal kaparjuk le a papírról, tegyük aprítógépbe és még egyszer alaposan mixeljük át.
A végeredmény ez lesz:
Megosztom:
Megjegyzés küldése