2015. február 18.
A ravioli az egyik legtöbb munkát és odaadást igénylő étel. Ezért azt javaslom, hogy egy üveg bor mellett egy unalmas vasárnapon vágjunk bele, és aznapra már tényleg ne tervezzünk semmit.
A gluténmentes verzió nagyon sok fejtörést okozott. A töltelék ugyanis belülről kiáztatta a tésztát, de megtaláltam erre is a megoldást. Bátran mondom, hogy megérte a fáradalmakat. A probléma kulcsa egyébként a tápióka keményítő volt, de mutatom a recepteket....
![]() |
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 4-5 közepes tojás
- 2 kk só
Elkészítés:
A lisztet tálba szitálom és a közepébe mélyedést készítek. Beleütöm a tojást és sózom. Először négy tojással kezdem gyúrni, ha a tészta nem áll össze ütök bele még egy tojást. A kész tésztát 1 órát hűtőszekrényben pihentetem.
Tészta /gluténmentes verzió/
Hozzávalók:
- 300 g Nutri Free Mix per pane liszt
- 2 kk guarmagliszt
- 40 g tápióka keményítő
- 1 kk só
- 4 közepes tojás
Elkészítés:
Ezt a tésztát a felhasználás előtt közvetlenül gyúrom be, mivel nem szabad sokat állni hagyni.
A lisztet, a guarmaglisztet és a tápióka keményítőt egy tálban összekeverem aztán kétszer átszitálom, hogy még jobban összekeveredjen. Beleteszem a sót és a 4 tojást, összegyúrom és 10- 15 percet pihentetem.
Töltelék
Hozzávalók:
- 500 g darált hús / ízlés szerint választva/
- 500 g paradicsomszósz
- 500 ml tej /teljesen elhagyható vagy laktózmentesre cserélhető/
- 1 közepes répa
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 szár halványító zeller
- diónyi vaj /teljesen elhagyható/
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 ek olaj
- 1 dl fehérbor
- 8 fél szárított paradicsom
- 2-3 ek borecet
Fűszerek:
- só
- bors
- paprika
- cukor
- őrölt kömény
- szerecsendió
- oregano
- friss kakukkfű
- friss zsálya
- friss bazsalikom
Elkészítés:
Az olajat és a vajat felhevítem. A forró olajba teszek egy fél kiskanál őrölt köményt és megdinsztelem benne a felkockázott hagymát, halványító zellert és a lereszelt sárgarépát. Ha hagyma üveges beleöntöm, a bort és a borecetet. Ha felfőztem jöhet a hús, a paprika, a só, 4 gerezd fokhagyma és ízlés szerint bors.
A húst lepirítom, ha kész hozzáadom a zöld fűszereket, a szerecsendiót, a szárított paradicsomot a paradicsomszószt és a tejet. Majd nagyon lassú tűzön fedő nélkül 1-1,5 órát főzöm, hogy besűrűsödjön. A tejtől lágy, krémes állagú lesz a szósz, de mégsem olyan nehéz mint a tejszíntől.
Ha a szósz jól besűrűsödött, akkor már majdnem kész vagyok. Beleteszem a maradék fokhagymát, adok hozzá még friss fűszereket és sót ha szükséges. Talán legfontosabb ilyenkor, hogy folyamatos kóstolgatás mellett kicsi cukorral kiemeljük a szósz paradicsomos jellegét. A kész szósz akár tésztával is tálalható, de most ez lesz a ravioli tölteléke.
Fontos, hogy a tölteléket hűtőszekrényben jól ki kell hűteni!
Ravioli
Már csak el kell készíteni a raviolit. Én boltban kapható kézi műanyag "derelye szaggatóval" szoktam csinálni /a gluténmentes verziót csak így lehet, géppel nem/.
A normál tésztát egy óra pihentetés után szeletelem és kinyújtom tésztanyújtó géppel 6 fokozatig. A szaggató hátuljával kivágom a kört, majd megtöltöm, és a tészta szélét kevés vízzel lekenem, hogy összeragadjon.
A gluténmentes verzió esetében a tésztát 10 perc pihentetés után felszeletelem, kicsit kézzel kinyújtom. Tésztanyújtó gép 1 fokozatán kétszer átengedem majd négyes fokozatig nyújtom, hogy ne szakadjon ki a tészta töltéskor. A tészta széle kicsit rojtos lesz, de nekem a közepére lesz szükségem.
Kivágom a kört, megtöltöm, lekenem a szélét vízzel és összenyomom.
Kivágom a kört, megtöltöm, lekenem a szélét vízzel és összenyomom.
Fontos, hogy a glutént nem tartalmazó verziót hideg töltelékkel készítjük és azonnal kifőzzük vagy lefagyasztjuk!
![]() |
Fagyasztás
Én egyszerre 15-20 egyszemélyes adagot /5-8 db/ készítek és lefagyasztom, mivel hónapokig eláll és kivéve 10 perc alatt finom vacsora készíthető belőle. Vákuumos fóliahegesztővel csomagolom úgy, hogy ne ragadjanak össze a raviolik.
Fagyasztásnál fontos, hogy ne az elkészítés végén fagyasszuk le egyszerre az egészet! 6-8 darab elkészültével tartsunk pihenőt és azonnal tegyük fagyasztóba a kész raviolit, így megőrzi formáját és állagát.
Mindkét friss raviolit zubogó vízben 5- 8 percig kell főzni. Ha lefagyasszuk akkor a főzési idő körülbelül 10-12 percre módosul. Tálalhatjuk fűszeres vajjal, vagy tejszínes szósszal. Laktózérzékenyek csinálhatnak hozzá paradicsomos mártást is.
Jó étvágyat!
Bejegyezte:
Megjegyzés küldése