2015. február 18.

 A ravioli az egyik legtöbb munkát és odaadást igénylő étel. Ezért azt javaslom, hogy egy üveg bor mellett egy unalmas vasárnapon vágjunk bele, és aznapra már tényleg ne tervezzünk semmit.

A gluténmentes verzió nagyon sok fejtörést okozott. A töltelék ugyanis belülről kiáztatta a tésztát, de megtaláltam  erre is a megoldást. Bátran mondom, hogy megérte a fáradalmakat. A probléma kulcsa egyébként a tápióka keményítő volt, de mutatom a recepteket....



Tészta /normál verzió/

Hozzávalók: 

  • 500 g liszt
  • 4-5  közepes tojás
  • 2 kk só


Elkészítés:

A lisztet tálba szitálom és a közepébe mélyedést készítek. Beleütöm a tojást és sózom. Először négy tojással kezdem gyúrni, ha a tészta nem áll össze ütök bele még egy tojást. A kész tésztát 1 órát hűtőszekrényben pihentetem.

Tészta /gluténmentes verzió/

Hozzávalók:

  • 300 g Nutri Free Mix per pane liszt
  • 2 kk guarmagliszt
  • 40 g tápióka keményítő
  • 1 kk só
  • 4 közepes tojás

Elkészítés:

Ezt a tésztát a felhasználás előtt közvetlenül gyúrom be, mivel nem szabad sokat állni hagyni.
A lisztet, a guarmaglisztet és a tápióka keményítőt egy tálban összekeverem aztán kétszer átszitálom, hogy még jobban összekeveredjen. Beleteszem a sót és a 4 tojást, összegyúrom és 10- 15 percet pihentetem.

Töltelék

Hozzávalók:

  • 500 g darált hús / ízlés szerint választva/ 
  • 500 g paradicsomszósz
  • 500 ml tej /teljesen elhagyható vagy laktózmentesre cserélhető/
  • 1 közepes répa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 szár halványító zeller
  • diónyi vaj /teljesen elhagyható/
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olaj
  • 1 dl fehérbor
  • 8 fél szárított paradicsom
  • 2-3 ek borecet

Fűszerek: 

  • bors
  • paprika
  • cukor
  • őrölt kömény
  • szerecsendió
  • oregano
  • friss kakukkfű
  • friss zsálya
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

Az olajat és a vajat felhevítem. A forró olajba teszek egy fél kiskanál őrölt köményt és megdinsztelem benne a  felkockázott hagymát, halványító zellert és a lereszelt sárgarépát. Ha hagyma üveges beleöntöm, a bort és a borecetet. Ha felfőztem jöhet  a hús, a paprika, a só, 4 gerezd fokhagyma és ízlés szerint bors.

A húst lepirítom, ha kész hozzáadom a  zöld fűszereket, a szerecsendiót, a szárított paradicsomot a paradicsomszószt és a tejet.  Majd nagyon lassú tűzön fedő nélkül 1-1,5 órát főzöm, hogy besűrűsödjön.   A tejtől lágy, krémes állagú  lesz a szósz, de mégsem olyan nehéz mint a tejszíntől. 

Ha a szósz jól besűrűsödött, akkor már majdnem kész vagyok. Beleteszem a maradék fokhagymát, adok hozzá még friss fűszereket és sót ha szükséges. Talán legfontosabb ilyenkor, hogy  folyamatos kóstolgatás mellett kicsi cukorral  kiemeljük a szósz paradicsomos jellegét. A kész szósz akár tésztával is tálalható, de most ez lesz a ravioli tölteléke.

Fontos, hogy a tölteléket hűtőszekrényben jól ki kell hűteni!


Ravioli

Már csak el kell készíteni a raviolit. Én boltban kapható kézi műanyag "derelye szaggatóval" szoktam csinálni /a gluténmentes verziót csak így lehet, géppel nem/.

A normál tésztát egy óra pihentetés után szeletelem és kinyújtom tésztanyújtó géppel 6 fokozatig. A szaggató hátuljával kivágom a kört, majd megtöltöm, és a tészta szélét kevés vízzel lekenem, hogy összeragadjon.

A gluténmentes verzió esetében a tésztát 10 perc pihentetés után felszeletelem, kicsit kézzel kinyújtom. Tésztanyújtó gép 1 fokozatán kétszer átengedem majd négyes fokozatig nyújtom, hogy ne szakadjon ki a tészta töltéskor. A tészta széle kicsit rojtos lesz, de nekem a közepére lesz szükségem.
Kivágom a kört, megtöltöm, lekenem a szélét vízzel és összenyomom.

Fontos, hogy a glutént nem tartalmazó verziót hideg töltelékkel készítjük és  azonnal kifőzzük vagy lefagyasztjuk! 



Fagyasztás

Én egyszerre 15-20 egyszemélyes adagot /5-8 db/ készítek és lefagyasztom, mivel hónapokig eláll és kivéve 10 perc alatt finom vacsora készíthető belőle. Vákuumos fóliahegesztővel csomagolom úgy, hogy ne ragadjanak össze  a raviolik. 

Fagyasztásnál fontos, hogy ne az elkészítés végén fagyasszuk le egyszerre az egészet! 6-8 darab elkészültével tartsunk pihenőt és azonnal tegyük fagyasztóba a kész raviolit, így megőrzi formáját és állagát.

Mindkét friss raviolit zubogó vízben 5- 8 percig kell főzni. Ha lefagyasszuk akkor a főzési idő körülbelül 10-12 percre módosul. Tálalhatjuk fűszeres vajjal, vagy tejszínes szósszal. Laktózérzékenyek csinálhatnak hozzá paradicsomos mártást is.

Jó étvágyat!

Bejegyezte:



Megosztom:

Menü
Üzemeltető: Blogger.
Instagram

Adatvédelem

A blogot a saját szellemi termékemnek tekintem. Ha más forrást nem jelölök meg egy bejegyzésben, akkor az sajátom.
Az oldalon közzétett receptek, írások, fényképek a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény hatálya alá tartoznak. Az engedélyem nélkül sokszorosítani, máshol közzétenni tilos. Ez alól kivétel, ha az írásomhoz az olvasó egy rövid ajánlás után a blogomra kattintva jut el!


- Copyright © NeverFruit - Designed by Jusszuf -